Повторно въвеждане на изборните протоколи в ЦИК определя съветник в Стара Загора

От вчера в ЦИК е започнало повторното въвеждане на данните от изборните резултати от всички общини в страната. Именно то ще установи има ли наличие на фактическите грешки в протоколите на секционните избирателни комисии, заяви на пресконференция днес председателят на Общинската избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова.

Обяснението идва ден, след като заместникът й Енчо Иванов, обвинява в местен ежедневнки преброителя „Информационно обслужване" и ОИК в явна техническа грешка в секционен протокол, според която в новия Общински съвет не влиза Румен Ройдев от Реформаторския блок, а Милко Чанков.

Разграничаваме се от твърденията на Енчо Иванов относно вината на ОИК по повод това, че има разменени преференции. Считаме, че той е говорил от свое име или от името на Реформаторския блок, а не от името на комисията, заяви председателят й Теодора Крумова. Тя поясни, че при набирането на цифрите от „Информационно обслужване" е станало т.н. приплъзване, при което данните от преференциите на единия кандидат отиват при другия, тъй като те са с два поредни номера. В Изборния кодекс е записано, потвърдиха го и от ЦИК, че има повторно въвеждане на данните, което означава, че актуалните данни тепърва предстои да излязат. Ако се установи такава грешка тя ще бъде категорично засечена и поправена по законовия ред, обясниха от ОИК.

Това не е прецедент и не е насочено към конкретна партия, може да се случи на всеки политически субект, увери председателят на ОИК Теодора Крумова.

Кой ще стане общински съветник-д-р Румен Ройдев или Милко Чанков, кой ще е четвъртият заседател от Реформаторския блок, ще стане ясно след решението на ЦИК на база повторно въвеждане на данните.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top