Филмови мелодии от Холивуд и европейското кино в Операта

Днес в 19 ч. Държавна опера-Стара Загора представя изключително интересния концерт филмова музика ЦИГУЛКАТА В КИНОТО със солист Чавдар Вълков – цигулка, диригент Владимир Бошнаков и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В програмата ще чуете музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”, „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”, „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др.

През миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика”. Създадена най-често за голям симфоничен оркестър, като неизменна част от големите холивудски или европейски продукции, тя се превръща във важна част от успеха на филмите, включително с десетки награди Оскар, Златен глобус, Грами и др.

Характерните мелодии, обобщаващи темите, сюжета, филмовите образи, носят неповторима емоция, в която се преплитат, спомени, носталгия, удоволствие, копнеж… Често музиката предизвиква и интереса към филмовата творба, като носител на концентрираната идея, чувство и атмосфера.

Програмата е насочена както към аудиторията, с интереси в областта на киното, така и към музикалните ценители. Цигулката, като най-популярният инструмент от тези, включени в оркестъра, се превръща в събирателен център на програмата. Пълноценното възприятие на музиката ще бъде подпомогнато и от мултимедия с подходящи филмови фрагменти.
Досега продукцията „Цигулката в киното” е представена с успех в София, Шумен, Плевен и много други градове.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top