Зам.министърът на земеделието откри Бата Агро Есен

В седмото  издание на изложението за земеделска техника, семена, торове и препарати Бата Агро участват 170 фирми от страната, които излагат на площ от 37 хил. кв.м площ. Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов откри второто за тази година изложение на летището край Стара Загора.

Изложението започва в седмицата, в която се открива извънреден прием на проекти за земеделска техника по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., отбеляза в приветствието си към изложителите зам.-министър Костов. По думите му, в първия ден на отваряне на прозореца са подадени 602 проекта, което показва, че интересът по мярката продължава да е много активен и очевидно 52 млн. евро ще бъдат изцяло усвоени.

Огромната част от обновяването на машинния парк на нашето земеделие се дължи на европейските програми. От броя налични трактори, около 8 % са изцяло нови или закупени през последните 5 години, отбеляза доц. Костов.

От броя на закупените нови около 1 000 комбайна,  800 са с европейски средства. Специалистите смятат, че над 70 на сто от земеделската земя у нас се обработва с новозакупена високоефективна техника. България се нуждае от тази високотехнологична техника, за да спази всички агро-екологични изисквания и да посрещаме подготвени предизвикателствата на бъдещето, каза още зам.-министърът.

Земеделското ведомство също се представя със свой щанд, на който земеделски производители и заинтересовани страни ще могат да получат консултации в областта на ПРСР и поземлени отношения по време на цялото изложение. В програмата  е предвиден информационен семинар по ПРСР 2014-2020, в който участие ще вземат експерти от МЗХ.

От името на кмета Живко Тодоров приветствие към участниците в Бата Агро Есен отправи зам.-кметът Иванка Сотирова. Изложението представя най- актуалното от света на земеделието – агротехника с възможност за тест драйв и демонстрации в работни условия, семена, торове, препарати. То ще продължи до 11 септември.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top