Фейсбук група иска освежаване и запазване на Локомотива в Станционната градина в Стара Загора

Днес група ентусиасти от фейсбук група се обединиха около каузата за ремонт на т.нар. музей-локомотива в Станционната градинка,това съобщиадминистраторът на групата Янко Янков.

„Преди няколко дни се пое инициатива от групата той да бъде освежен със специална боя като по този начин се запази като паметник. Той е голяма атракция и на всеки ден с него се снимат много хора”, категоричен е Янков.

Днес беше инициирана среща с хора от общината, Регионалният исторически музей, инж.Атанас Димитров и гл.специалист жп-транспорт, Александър Александров-началник гара. „По време на обсъждането имаше участници от групата, които споделиха идеята да се разбе коя собственост е този локомотив, каква може да бъде съдбата му и как да се помогне за неговото съхраняване предвид неугледния вид, в който е в момента”.

По думите на Янков историята на локомотива е свързана със Септемврийското въстание „по повод 50 годишнината от 1973 година учителката по история Росица Русева започват да търсят този локомотив, с който са се возили въстаниците от Септемврийското въстание 1923. Намират го в Мини Перник, все още работещ и след разговори той е предаден в Стара Загора. Именно 1973 година е официално открит пред сградата на Транспортна полиция, след това през 1983 година се премества пред входа на БДЖ В момента в ламарината зеят дупки и има огромни дупки от ръжда.”

Янков заяви, че според днешното обсъждане е станало ясно, че най-лесно трябва кметът Живко Тодоров да се обади на министър-председателя Бойко Борисов, който да се обади на директора на БДЖ „този локомотив точно за няколко месеца може да се възстанови в състоянието, в което е  бил”.

„Такава атракция незнам защо не е направена, а се прехвърля топката между институциите”, заяви ентусиазирано администраторът на фейсбук групата.Той е категоричен, че идната седмица ще се срещне с директора на БДЖ, за да получи разрешение за освежаването на локомотива.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top