Хиляди работници протестираха срещу вдигането цената на тока в Стара Загора

Близо 3000 души взеха участие в протестното шествие срещу увеличението на цената на промишления ток от 1-ви август.Работници от над 200 фирми спряха работа за един час.Те стартираха с шествието  по булевард „Патриарх Евтимий" до бул. „Цар Симеон Велики" и до сградата на областна управа като символ на държавата.

Пред сградата на областната управа протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Независима КЕВР, не означава безотговорна КЕВР”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, „Спираме работа днес, за да не затворим утре” и др. Някои от участниците носеха снимка на сегашния председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов с плакат с надпис:”Не давам заем на енергийната мафия”, с който той участва в протеста по времето на Орешарски. 

„Ако ние фалираме, на кого ще продават ток”, попита риторично бизнесменът. „Докато се борим за оцеляване, външни инвеститори няма да има”, каза Антон Андронов, съдружник на холдинг „Загора”. Той уточни, че в прости сметки ако се увеличи цената на тока, това ще са загуби по 100лв. на ден на човек.

Според организаторите над 6 000 души са заявили желание да участват, но са въведени ограничения, за да не се смущава работата в града..Около 40 мегавата индустриални мощности в областта бяха изключени в знак на протест. Според председателят на ТПП Олег Стоилов количеството представлява 1/3 от предприятията в страната.Heдoвoлcтвoтo нa мecтния бизнec e пpeдзвиĸaнo нe caмo oт yвeличeниeтo нa цeнaтa нa eлeĸтpoeнepгиятa, нo и зapaди ĸocвeнитe пoвишeния нa цeнитe нa paзлични дocтaвчици, ĸoитo ĸaтo цялo вдигaт нeимoвepнo paзxoдитe зa пpoдyĸция, ĸoятo пo пpинцип e плaниpaнa зa гoдини нaпpeд. Cпopeд paбoтoдaтeлитe, eдинcтвeният вapиaнт зa oцeлявaнe нa пpoизвoдcтвoтo щe e или дa нaмaлявaт зaплaти или дa cъĸpaщaвaт xopa. Един от големите холдинги в региона преди месец предупреди, че при увеличение цената на електричеството за индустрията ще съкрати 340 от своите служители.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top