Втора среща си дават в Стара Загора българските фолклорни състави от чужбина

Втора фолклорна среща на българските състави от чужбина под надслов „Българският фолклор е магия” ще се проведе на 1 и 2 август в Стара Загора. Идеята е съвместна инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и ръководителите на фолклорни ансамбли Константин Маринов от Български фолклорен ансамбъл „Верея“ в Чикаго и Мария Христова, бивш ръководител на фолклорен ансамбъл  „Български ритми” в Лондон и настоящ ръководител на „БГ Фолк клуб Верея” – Стара Загора.

Програмата стартира в събота – 1 август от 14.00 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” с откриването на изложба с рисунки на българчета от чужбина, наградени в конкурса на ДАБЧ „България в моите мечти”. От 18.00 часа на площада пред общината ще има концерт на фолклорен ансамбъл „Ябланска огърлица“, Джон Костов от Палма де Майорка – Испания и Коледарска група за автентичен фолклор – Гърция.

На следващия ден, в неделята от 10.00 часа, в общинска спортна зала „Иван Вазов” ще се проведе танцов семинар и хоротека – теория и практика (запознаване с музикално-танцовите характеристики на отделните музикално-фолклорни области на България). Водещ ще бъде Даниела Найберг, ръководител на Литературен кръжец „Булгарски искрец“  – Сиатъл, САЩ.

Даниела Найберг работи с българските общности в Портланд и Сиатъл. Към Bulgarian Cultural and Heritage Center of Seattle води детската фолклорна програма „Медена питка“, курс за възрастни по фолклор „Работилницата“, както и Обществото за поезия и литературна проза).  В Портланд ( Podkrepa Bulgarian-Macedonian Association) се занимава с часовете по фолклор за деца  „Българче“ – Educational and Cultural Program, има и класове по български език за американци.

Вечерта в неделя от 18.00 часа на площада пред Общината ще започне Гала-концерт с участието на Български фолклорен клуб „Верея” – Чикаго, САЩ, Западно-Украинско българско национално културно  обединение “Сава Шеретов” – гр. Лвов, Украйна, Джон  Костов – гр. Палма Де Майорка, Испания и Ансамбъл „Чемшир” – Белфаст, Обединено кралство.

Срещата на фолклорните ансамбли от чужбина се осъществява със съдействието на Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и др.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top