В старозагорско няма заболели животни от екзотични болести

Областният управител Георги Ранов се срещна днес с директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Дамян Миков.

Д-р Миков го осведоми, че вчера в Стара Загора се е провела среща между представители на централното управление на Агенцията по храните и фермери и ветеринари във връзка с опасността от навлизане на екзотични заболявания по говедата и по овцете. Тези заболявания идват от държави, които са на юг от България. Заради промените в климата и затоплянето и у нас се създава добра среда за виреене на кръвосмучещи насекоми, които до скоро са обитавали предимно страни със средиземноморски климат.

В Старозагорска област не са регистрирани тревожни явления. Няма подадени сигнали за заболели животни. Няма и опасност от епидемии, обясни д-р Миков. Фермерите и ветеринарните лекари са били предупредени при констатиране на симптоми на непознато за тях заболяване по животните, да сигнализират веднага в

Агенцията, за да могат да бъдат направени своевременно необходимите изследвания за изясняване на болестта. На отглеждащите животни са дадени насоки и списък с препаратите за профилактика.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top