С топли катми и фолклорни песни отбелязахаПразника на житото в Преславен

Стотици жители и гости на старозагорското село Преславен станаха част от Празника на житото – Пътят на хляба. Тържеството започна призори, с вдигането на росата от нивата, с ритуалното й зажънване със сърпове и паламарки. В центъра на селото, моми и баби смелиха брашно, замесиха тесто в нощви и заточиха на паралията, за да приготвят чудни катми, гюзлеми и пърленки, с които да почерпят всички гости на тържеството. Десетки майстори на сладки и солени тестени изделия наредиха пък своите произведения в конкурсна изложба.

Официалното откриване на празника бе в 10.30 часа, в парка, пред кметството, със слово от кмета на селото Митьо Митев.

Да се пазят традициите и българското единство призова жителите на Преславен председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов и поздрави организаторите, участниците и гостите на житния празник за атмосферата, която заедно са създали.

Програмата продължи с надпяване на самодейни състави от четири общини – Стара Загора, Нова Загора, Казанлък и Опан
Празникът на житото е красив и за окото, и за душата! Зарежда ни с патриотизъм, подчертаха организаторите от НЧ „Димитър Наумов – 1908" и кметството на Преславен.
Във второто издание на тържеството се включиха и Тракийското дружество „Одринска епопея“, кметове и кметски наместници от старозагорска община, общински съветници, жители и гости на село Преславен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top