18 деца са пострадали при ПТП в старозагорко от началото на годината

МВР стартира традиционната акция „Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!“ Целта на започналата в цялата страна операция е ограничаване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия, при които жертви и пострадали са децата. 

Статистиката на ОДМВР – Стара Загора сочи, че през лятната ваканция на 2014 година при 18 ПТП са пострадали 21 деца, от които 20 ранени и 1 загинало дете. От тях 7 са били водачи на ППС, 11 пътници в МПС и 3 пешеходци.

Само за първите пет месеца на 2015 г. на територията, обслужвана от ОДМВР - Стара Загора са станали 18 пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 18 деца до 17 години. От тях 10 са били пътници в МПС, а 8 са били пешеходци.

Безпокойство буди фактът, че голяма част от пострадалите деца са били пешеходци. Запазва се и високото ниво на травматизъм, поради неизползване на обезопасителни системи при превоз на деца в МПС, недостатъчен контрол на  родителите над децата навън, както и заради агресивно поведение на водачите и неспазване на скоростните режими в населените места.

От „Пътна полиция” припомнят, че използването на обезопасителни колани (особено на задните седалки), обезопасителни системи за деца и защитни каски от  водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства, е изключително важно за запазването на живота и здравето на водачите и пътниците.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top