От днес джазът суингира под липите

От днес в Стара Загора джазът суингира.Цяла седмица Стара Загора ще живее в магията на джаз и опера. Четвъртото издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“ ще се проведе от 11 до 13 юни 2015 г., но празничните прояви започват още от 8 юни. 

Любими арии и теми от класическата музика ще оживеят в джаз вариант на открито в сърцето на града – античен форум „Августа Траяна“. Под мотото „Където Операта суингира“ музиканти от четирите краища на света ще представят новаторско музициране и оригиналност, авторски джаз и диалози с класически произведения, обединени от идеята, че строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, че няма граница между жанровете и те взаимно си влияят.

"Тази година чуждите гости не са много, но за сметка на това родните ни таланти са на световно ниво", каза  артистичният директор Венци Благоев.

 От САЩ специално за фестивала пристигат Джери Бергонци и Пламен Карадонев. Ангел Заберски, Живко Петров, Михаил Йосифов и Милица Гладнишка, Биг бендът на БНР и Военния биг бенд на Стара Загора са сред участниците в джазовите празненства.

Световноизвестният саксофонист Бергонци е определян като музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант. Роденият в Стара Загора пианист Пламен Карадонев е сред най-успелите ни в САЩ джазмени. Предвидили сме специални безплатни майсторски класове на Бергонци и Карадонев в рамките на фестивала, на 16 юни Бергонци гостува и в НМА-София, допълва артдиректорът на Джаз форума Венцислав Благоев.

Фестивалните прояви и тази година започват няколко дни по-рано. От 8 юни стартират традиционните матинета „Джаз за деца“, а кинолекторията „Джазът и операта в киното“ предлага и безплатни прожекции на тематични филми. Част от фестивалната програма е и отворената дискусия на тема „Ах, този фюжън! Когато джазът и операта разговарят…“. Неин модератор е проф. дмн Клер Леви. Жителите и гостите на града ще могат да видят още фотоизложби, улични музикални шествия и други прояви, свързани с джаза.

"Флиртът между операта с джазът води до развитие и на двете направления", допълни Благоев.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на фондация „Америка за България“ и „КонтурГлобал“. И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top