Българският „Урок“ печели две награди от „Златната липа`2015“

Филмът „Урок“ (България/Гърция) на младите автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов е безспорният победител в Третото издание на кинофестивала „Златната липа“. Международното жури с председател Станимир Трифонов и членове Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/ присъди наградата за най-добър филм на историята по действителен случай за учителка по английски език от малко българско градче, принудена да прекрачи границите на собствените си принципи и разбирания за честност, справедливост и морал.

Брилянтното изпълнение на Маргита Гошева в ролята на учителката Надежда и носи наградата на „Златната липа`2015“ за най-добра актриса.

Още два филма от 11-те ленти, състезавали се в конкурсната програма на фестивала тази година ще получат награди на церемонията по закриване на „Златната липа“ тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера. Също като „Урок“ с 2 награди ще си тръгне от Стара Загора и филмът „Ничие дете“ (Сърбия/Хърватия). Вук Ршумович получава наградата за най-добър режисьор, а изпълнителят на главната роля Денис Мурич за най-добър актьор.

"Опитахме се да спазим вече изградената тенденция. Това, което обедини всички филми е, че имаха чувство и концепция. Съвременното европейско кино е в Стара Загора", с усмивка каза председателят на журито Станимир Трифонов.

Третият печеливш от официалната селекция на фестивала е турската история „Сивас“. Филмът ще получи наградата на Съюза на българските филмови дейци. На церемонията тази вечер официално ще бъде връчена и специалната награда на фестивала

„Златната липа“ за цялостен принос в киното на големия български актьор Васил Михайлов. Веднага след церемонията ще бъде излъчен награденият филм „Урок“. Пропусналите да видят другия награден филм от фестивала – сърбо-хърватската лента „Ничие дете“, имат шанса да го направят от 21 часа в залата на библиотеката

"Третото издание на фестивала "Златната липа" мина на един дъх.То показа, че не само нашите усилия, а и желанието на всичи участници и киномани. Българското кино се радва на огромен зрителски интерес, посещаемостта беше изключително голяма", заяви организаторката Магдалена Ралчева.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top