Ледената кралица на българското кино Емилия Радева отговаря в книга „Коя съм…?“

Тя създаде най-запомнящите се екранни и сценични образи на майка в българското изкуство. Помним я като Султана в „Иконостасът“ (по  романа „Железният светилник“ на Д.Талев), Юрталанката в „Снаха“ от Георги Караславов, Зюлкяр от „Ребро Адамово“, Марьола в „Татул“, Екатерина Каравелова в „Дело 205/1913 П.К.Яворов“, Албена Алданова в „Дом за нашите деца“… Тя е Емилия Радева - „ледената кралица на българския театър и кино“!

И въпреки че еизвестна и обичана от поколения българи, Емилия Радева озаглавява автобиографичната си книга с недвусмислен въпрос: „Коя съм…?“. И дава отговор на този въпрос по болезнено откровен начин с всяка дума, изписана върху малко повече от двестате страници на книгата, която се чете на един дъх.

Редакторът на книгата Юрий Дачев и известният български кинокритик проф. Вера Найденова представиха книгата „Коя съм…?“ в лапидариума на Старозагорския исторически музей в рамките на третото издание на кинофестивал „Златната липа“`2015. В книгата голямата българска актриса разказва за личните и професионалните си успехи и разочарования, за голямата си любов, за различните си лица на сцената и в живота – влюбена, майка, героиня, звезда. Това е пропит от болка и философска дълбочина разказ, който неизбежно ще развълнува всеки читател. 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top