10-минути аплодисменти при откриването на „Златната липа“`2015

С 10-минутни нестихващи аплодисменти, изправена на крака, препълнената зала на Старозагорската опера изрази емоционално любовта си към най-големите имена в българското кино. Това се случи по време на стилната церемонията за откриване на третия кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора. Докато на екрана се редуваха кадри с образите на най-обичаните родни актьори – Георги Парцалев, Григор Вачков, Васил Михайлов, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Стефан Данаилов, Апостол Карамитев, Наум Шопов, Любен Чаталов, Ивайло Герасков, Константин Коцев, Илка Зафирова и много други, публиката стоеше на крака и ръкопляскаше от сърце. В същото време прекрасната джаз певица Милица Гладнишка, осъществила дублажа на много филми и телевизионни сериали, изпълни прекрасна импровизация по музиката на Мария Нейкова от филма „Козият рог“. В този миг от церемонията, посветен на юбилейните 100 години българско кино, едва ли имаше човек в залата, който да не беше изпълнен с дълбока гордост.

Фестивалът „Златната липа“ се завърна „под липите“ за трети път, още по-бляскав и вече със самочувствие на утвърдено и авторитетно киносъбитие. В късния съботен следобед по червения килим, водени от създателя на фестивала, режисьора Магдалена Ралчева, кмета на града Живко Тодоров и носителят на тазгодишното отличие за цялостен принос в киното – Васил Михайлов, , преминаха десетки от най-известните български киноактьори – Илка Зафирова, Мария Статулова, Деси Тенекеджиева, Симеон Лютаков, Любен Чаталов, Екатерина Евро и много други

Водещ на събитието беше актьорът Веселин Плачков – изпълнил ролята на Апостола на Свободата в новия филм „Дяконъ Левский“. На фестивал – като на фестивал! Церемонията започна с оригинално изпълнение на военния духов оркестър на Стара Загора. Вместо на сцената, музикантите станаха част от публиката. Разположен на балкона на оперната зала, оркестърът свиреше, дирижиран от капитан Василев, докато на сцената мажоретния състав на Цветана Владева  към ЦНКИС изпълняваше своя красив танц.

„Никога досега тази зала не е била толкова пълна и това ми дава увереност, че фестивалът „Златната липа“ върви в правилната посока“, заяви при откриването Магдалена Ралчева. „Това е най-силното издание на фестивала досега и аз съм убеден, че всяко следващо издание ще бъде на още по-високо ниво, защото Стара Загора е град, който има всички достойнства на фестивален град.“, посочи в речта си кметът Живко Тодоров. Приятен реверанс към българските кинотворци беше и изпълнението на песента от сериала „Неочаквана ваканция“ на децата от вокална студия „Усмивки“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top