Актьорът Васил Михайлов: Старозагорската мая е такава - липи, поети, опера, театър и кино

Големият български актьор Васил Михайлов е тазгодишният носител на наградата за цялостен принос на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който се провежда в Стара Загора от 30 април до 3 юни.
„Старозагорската мая е такава – липи, поети, опера, театър и кино! Градът ни е такъв. Поне 150 актьора има завършили от Стара Загора. Тук се раждат режисьори, артисти, а навремето бяхме 4-5-ма“. Това каза обичаният от поколения българи Васил Михайлов, който се срещна с журналисти в родния си град. Той поздрави организаторите на фестивала, който за поредна година събира на едно място едни от най-харесваните артисти от близкото минало и настояще, от България и Европа. Васил Михайлов ще получи приза за цялостен принос на официална церемония предвидена за 3 юни.

Актьорът, завзел сърцата на поколения българи с образа на капитан Петко Войвода, засади и дръвче на Алеята на липите, под звуците на едноименната песен от филма, изпълнена от певиците на Тракийското дружество в Стара Загора. До него застана Васил Плачков, изиграл образа на Дякон Левски и водещ на фестивала.

„Всеки, който се чувства свързан със Стара Загора, да дойде като усети, че му е време, да засади една липа, да се погрижи за нея. Дойде и моето време - това е първото дърво, което засаждам“, подчерта Васил Михайлов. На Алеята на липите грейна и Звезда на славата, която изписва името на почетния гражданин на Стара Загора и любим актьор, а заедно с него бе един от тримата му внука – Юлиян.

Пред сградата на Държавната опера вече се разслистват посадените фиданки от предходните носители на голямата награда на кинофестивала - актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.
Васил Михайлов е заставал пред камерата 95 пъти, за да влезе в пъстър спектър от роли. „Един акьор играе от бебе до баба, не може само войводи“, сподели виждането си за професията Михайлов и допълни, че ако не беше се захванал с кино и театър, пак е щял да бъде артист, но оперен. Старозагорецът сподели радостта си и от вида на града в момента. „Виждам, че се прави нов парк, близо до мястото, където съм живял. Едно време там свършваше почти Стара Загора. Поздравления!“, допълни актьорът, учил поколения българи на родолюбие.

Фестивалът продължава да радва старозагорци не само с близките срещи с едни от най-обичаните артисти у нас и тези от чужбина, но и с безплатните прожекции на подбрани филми, носители на европейски и световни награди. Повече информация за фестивалната и съпътстващата програма може да видите на  www.thegoldenlinden.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top