По-високи глоби и наказания поискаха участница в кръгла маса

„Войната по пътищата в България продължава и обществото не прави нищо, за да промени това. За минимум 10 г. трябва да се отнема книжката на шофьори употребявали алкохол или наркотици”. Това каза в Стара Загора депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която организира в зала „П.Р. Славейков” на общината кръгла маса на тема „Безопасността на пътя – взаимна отговорност и законодателно предизвикателство”. На форума присъстваха и Красимира Иванова – майка на малкия Паоло, който бе убит преди година на пешеходната улица в Стара Загора, председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на КАТ, Младежкия общински съвет и неправителствени организации. 

Кръглата маса в Стара Загора е част от поредица дискусии по темата в различни градове от страната. Целта е да бъдат обсъдени възможностите за превенция и да се съберат предложения за нормативни промени, които да залегнат в нов Закон за движение по пътищата.

Нели Петрова е и председател на Гражданско сдружение „Карай умно, искам живот". Нейната дъщеря Лора загина при жестока катастрофа на пешеходна пътека във Варна. Тя съобщи, че от януари до април, само в Стара Загора, на пътя живота си са загубили седем души. В областта загиналите от ПТП за четири месеца са общо дванайсет.

Мисленето и поведението на шофьора се образуват в семейна среда, още от най-ранна възраст. Агресията, която виждаме по училищата избива и на пътя,  категоричен бе Емил Христов.

Участниците в кръглата маса са обединиха около предложенията за повече камери по пътищата и кръстовищата в градовете, както и на вход - изходите на селата, за съдебна реформа, промени в законодателния процес, високи глоби за нарушителите, повече залени зони и алтернативни начини за придвижване.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top