Онколози от Стара Загора протестират срещу сливането на болници

Работещите в комплексия онкологичен център в Стара Загора се събраха днес на символичен протест против сливането им с УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович".Със сини лентички на реверите и извън работното си място – така започнаха деня на работещите в старозагорския онкодиспансер.

"Искаме да изразим нашето несъгласие с така предложения проект за изменение на закона за лечебните заведения, който цели сливане на комплексните онкологични центрове към многопрофилните болници като според здравното министерство се дублират някои дейности, което не е вярно", категоричен е д-р Петьо Чилингиров, управител на комплексия онкологичен център.

Той е категоричен, че не е случайно, че комплексните онкологични центрове са в друга група лечебни заведения като причината за това е "ние лекуваме хронично болни, всеки един пациент с онкологично заболяване се регистрира и проследява до края на биологичния му живот. Целта на лечението е да бъде удължен живота му и рано да се открие наличието на метастази".

Според Чилингиров евентуалното сливане на здравните заведения ще доведе до невъзможност за извършване на някои от дейностите. Сред протестиращите бяха и синдикатите, които са категорични, че са готови да стигнат на протест и пред Министерството на здравеопазването.

Междувременно пред сградата на онкодиспансера тече подписка от пациенти, които подкрепят исканията на своите лекуващи лекари.

Здравното министерство предвижда закриване на специализираните диспансери и преминаването им към многопрофилните болници.Основният мотив за сливането е да се избегне дублирането на дейности, но онкоболните се притесняват, че качеството на лечение ще се влоши.

Към момента в Компексния онкологичен център работят 220 души. В понеделник от 13,00 часа се очаква работещите да се съберат отново на протест.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top