За първи път старозагорско участие в програмата на кинофестивала „Златната липа“ 2015

Третото издание на кинофестивала „Златната липа“ (30 май – 3 юни) ще покаже в  извънконкурсната програма три нови заглавия на български игрални филми „Прелюбодеяние“ (2014), „Събирач на трупове“ (2015)  и „Омбре“ (2014), създаден по едноименния роман на старозагореца Емил Тонев, който е и сценарист на филма. В "Омбре", на режисьора Захари Паунов, определян като "балкански уестърн", участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Филмът получи "Златна роза" на филмовия фестивал във Варна през октомври за постижения в актьорските изпълнения.

Емил Тонев е писател, сценарист и журналист, автор на книгите "Граница" , "Цветовете на вълчия сън" и "Омбре". Сценарист е на игралните филми "Граница" и "Сомбреро блус", сценарист и режисьор е на документалния филм “Имам една идея” (1997, в съавторство с Илиян Симеонов). Негови творби са издавани в Италия, Германия, Сърбия, Хърватия, Македония и др.

Във филма, който представя България в конкурсната програма на „Златната липа“ - нашумелия зад граница игрален филм „Урок“ (2014г.), участва и актьорът Христофор Недков, познато и обичано име от старозагорската театрална сцена. „Урок“ е създаден по действителен случай от недалечното минало. Авторите Кристина Грозева и Петър Вълчанов се вдъхновяват от историята на 37-годишната учителка по български и английски език в плевенското село Славяново Поля Даскалова, която през 2010г. обра банка с пистолет-играчка и отмъкна 21 600 лв. под заплахата да изгуби ипотекираното си жилище.

Преди „Урок“ Фори спечели много  почитатели и с участието си в игралния "Аварийно кацане" на БНТ. „Урок“ е откупен за разпространение в САЩ и още 14 държави, а от 15 май най- сетне тръгва и по екраните у нас. Зрителите на „Златната липа“ ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

Програмата на феста, посветена на „100 години Българско Кино“, включва общо 5 игрални, един документален и 7 късометражни филма. Документалното кино ще бъде представено с филма на Диана Иванова „Чуй“ (2014) с участието на Нери Терзиева. Седемте късометражни филма са произведени през 2014 година и носят следните заглания: „Каин“, „Последният опит“, „Не ѝ казвай“, „Мимикрия“, „Смъртоносци“, „Контражур“, „Слънце по време на дъжд“.

Част от програмата, посветена на „100 години българско кино“ ще бъдат съпътстващите прояви на фестивала „Златната липа“ – дискусия с участието на Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев, които ще разкажат за емблематичните български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си „Актьорът в киното“, а драматургът Юрий Дачев книгата си, посветена на една от най- забележителните български актриси, създала големи роли в киното ни - Емилия Радева.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top