За първи път нощно четене на съвременна европейска литература под липите

За първи път Стара Загора ще се включи в европейската инициатива Нощ на литературата. На 13-ти май от 18 до 22 часа едновременно в десетки европейски  градове ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.

В централната част на Стара Загора ще бъдат организирани 7 читателски гнезда, в които актьори или други публични личности ще четат откъси от произведения на австрийски, английски, испански, полски, руски, унгарски и български автори.

Слушателите ще получават печат в специално подготвена за целта брошура- пътеводител и ще се отправят към следващото читателско гнездо. Посетителите могат да се сдобият с брошурата, съдържаща цялостна информация за събитието в Стара Загора с карта и място за печати, от всяко едно читателско гнездо в самата нощ на проявата. Събралите поне 6 печата участват в томболата с награди, която ще се проведе в 21.30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в Европа в рамките само на една нощ.

Организатор на събитието в града е Община Стара Загора, в партньорство с РБ „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“, книжарниците „Хеликон“ и „Приятели“, Антикварна книжарница, Пътуващите книги на „Какво четеш…“, ССИК „Различният поглед“, СНЦ „Етносвят България“ и СНЦ „Руски клуб-Стара Загора“.

През 2015 г. единадесет български града ще станат част от проекта, иницииран от културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България, от Представителство на ЕК в България, Руски културно-информационен център и др.

„Нощ на литературата“ е международно събитие, чиято идея е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения в интересни градски пространства, т. нар. „читателски гнезда“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top