Украинска драма открива кинофестивала “Златната липа 2015“

Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа" 2015 ще бъде открит на 30 май с бляскава церемония в залата на Старозагорската опера. Входът ще бъде свободен за всички почитатели на седмото изкуство, които искат да присъстват на церемонията.

Старт на фестивалната програма ще даде създателката на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

В третото си издание фестивалът ще представи 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.

Филмът, с който ще бъде открит фестивалът тази година е украинската драма „Русалке моя, моя Лорелай", режисирана от Нана Джорджадзе. Тя ще бъде специален гост на откриването на „Златната липа" заедно с изпълнителката на главната женска роля във филма Катерина Молчанова и продуцентът Валери Калмиков.

Нана Джорджадзе опитва от „чашата на успеха" още с дебютния си пълнометражен филм „Робинзониада или  моят английски дядо" (1987), който печели на фестивала в Кан наградата за най-добър дебют „Златна камера". Филмът ѝ „1001 рецепти на влюбения готвач" (1996) печели няколко големи награди и е номиниран за „Оскар". Филмографията ѝ наброява над 15 игрални филма.

„Русалке моя, моя Лорелай" (2014 г.) е последният филм на Нана Джорджадзе. В красиво и диво крайбрежно село се ражда нова романтична история. Героите са 14-годишният Фьодор и 18-годишната Нюрка. На пръв поглед наивното момче и местната „актриса" не могат да имат връзка, но и двамата са опиянени от първата си любов. Нюрка мечтае за ролята на Анжелик от любимия си френски роман „Анжелик и кралят" и нейната собствена любовна история ѝ напомня на книгата. Техният романс разкрива, че за любовта няма възраст, и че истинските чувства превръщат възрастните в деца, а децата - във възрастни.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top