КНСБ иска до 1,5% от БВП да отива за висше образование

КНСБ настоява в следващите три години да бъде увеличен процента от Брутния вътрешен продукт, който се отделя за висшето образование. Това обяви доц. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншови синдикат „Висше образование и наука" към КНСБ след двуневното заседание на синдиката в Стара Загора.

"В момента за висше образование се отделят между 0,8-0,9%. Ние искаме още следващата година сумата да бъде повишена на 1%, постепенно увеличение да има и през следващите три години. Така през 2018 г. цифрата ще бъде 1,5% от Брутния вътрешен продукт", обясни доц. Вълчева.

Тя допълни, че в понеделник синдикатът ще изпрати писмо, подготвено по време на двудневното заседание, до председателя на парламента Цецка Цачева.

С него синдикатът настоява за проверка за конфликт на интереси по отношение на внесеното от депутата от АБВ проф. Иван Станков предложение за промяна в наредба, с която се регламентира мандатът на ректорите. В момента той е две години, предложението е да бъде увеличен на три.

"Кампанията за нов избор на ректори започва в понеделник. Ще искаме проверка, защото проф. Станков макар и в отпуск заради присъствието си в парламента, е ректор на Тракийския университет", поясни доц. Вълчева.

"Добрият ректор осигурява и добра работна заплата за преподавателите. По наши данни в осем държавни университета средната работна заплата е между 1200-1700 лева, в осемнадесет между 950-1160 лева и в седем - между 850-950 лева", обясниха още от синдиката.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top