Търсят се компенсаторни механизми за дофинансиране на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”

Областният управител  Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, старозагорските депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок и директорите на РЗИ, РЗОК и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” се срещнаха в София със здравния министър д-р Петър Москов. На срещата присъстваха и двамата заместници на министъра – д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков.

Повод за посещението в министерството бе намаленият бюджет за здравеопазване в Старозагорска област. По време на разговора е станало ясно, че ще се търсят вътрешни компенсаторни механизми от резерва на НЗОК, за да се дофинансира най-голямата областна болница. Министър Москов е уверил, че възнагражденията на лекарите в УМБАЛ няма да бъдат засегнати. Здравното заведение ще продължи да работи с нормалния си ритъм и да обслужва пациентите си.

„Целта е да се вземат средства от резерва на касата и да се вдигне лимита на заработката на болницата. По методиката за заплащане на дейностите на лечебните заведения има вариант да се ползват до 5% от следващото тримесечие", обясни пред Дарик изпълнителният директор на старозагорската болница доц. Йовчо Йовчев. Той допълни, че за 2015 година бюджетът на здравното заведение е намелен с 2 200 000 лева. Според него това разпределение е в несъответствие с дейностите през изминалата година, тъй като към момента в болницата са разкрити нови дейсности. Трябва бързо да се направи прерзпределение на бюджета, за да няма проблем със заплатите на персонала, категоричен е доц. Йовчев.

„Надяваме се оздравителните мерки да се приложат от началото на месец май", обясни Христов. В края на март стана ясно, че с 9% по-малко са парите за здравеопазване за тази година в Старозагорска област в сравнение с миналата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top