Обмислят кариерното развитие да е застъпено още от първи клас

Кариерното развитие на децата да се осъществява още от първи клас. Това е заложено в Проектозакона за образование, който трябва да бъде разгледан на второ четене в парламентарната комисия по образованиеЗа първи път след демократичните промени образованието се дефинира като национален приоритет и всеки ден закъснение в тази сфера е пагубно. Това каза Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 43-ото Народно събрание, по време на кръгла маса „Реформата в образованието - основа за икономическото развитие на България", която се проведе в Стара Загора. Организатори на форума са Фондация „Ханс Зайдел" за България в сътрудничество със Сдружение „Граждани за европейско развитие на България".

Пред директори, учители и представители на Регионалните инспекторати по образование от Стара Загора, Хасково и Кърджали бяха представени основните моменти в Законопроекта за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде разглеждан на второ четене в НС. Дамянова подчерта, че проектозакона трябва да се разгледа в пленарна зала до юни, а се очаква да влезе в сила от учебната 2016/2017 г.

„Старият закон от 1991 г. е неефективен и е променян десетки пъти. Новият е чакан от десетилетия, а когато се прави реформа винаги има предизвикателства". Това подчерта народният представител от ГЕРБ и член на образователната комисия Снежана Дукова.

Децентрализацията, автономията, която ще даде повече свобода и възможности за вземане на решения, самоуправлението, прозрачността и мотивираното участие от учители, ученици, родители и бизнес са сред акцентите в законопроекта.

„Няма как всеки да работи само в своята посока и пътищата им никога да не се срещат. Важното е децата да не са в училище за оценки, а за знания и умения, които бизнесът изисква от тях - предприемачество, инициативност, работа в екип, критично мислене. Необходимо е учебните програми да се съсредоточат в това, за да имат учениците добра реализация и добър живот", коментира Милена Дамянова.

На форума, продължил над два часа, дебат предизвикаха въпросите за повторяемостта в началните класове, „домашното" образование, въвеждането на два етапа в гимназиалната степен, качеството на образованието при децата със специални потребности, децентрализацията и стимулирането на общините за провеждането на местните политики, прозрачността при разпределяне на средствата за издръжка и капиталови разходи на учебните заведения.

„Настоящият закон е абсолютно неефективен, а новият трябва да дава качествено образование и свобода, защото учителят от 21 век не може да бъде поставян в рамка", подчертаха учители.

Сред гостите на кръглата маса бяха още народните представители Корнелия Маринова, Красимира Анастасова, Ирена Коцева, Галя Захариева, заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, заместник-областният управител Мариана Кръстева, началниците на Регионалните инспекторати по образование в Стара Загора и Хасково Донка Симеонова и Иван Панайотов, Екатерина Граменова, представител на Фондация „Заедно в час".

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top