Тракийски Университет ще си сътрудничи с американски ВУЗ-ове

В Стара Загора започна работа кръгла маса „САЩ-България: икономическо партньорство за повече бизнес възможности”, която цели да привлече представители на местния бизнес да участват в дискусия по актуални за Стара Загора въпроси, свързани с икономическото развитие на регионa. В бизнес форума участват експерти от посолството на САЩ, от търговския икономическия и консулския департаменти, които представят на форума услуги и програми, насочени към българските компании.

Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи, каза в Стара Загора посланикът на САЩ в България Марси Рийс и определи като добър факта, че всяко лято 7 хиляди наши младежи се включват в летни бригади. Програмата за по-свободен режим за пътуване на българи в САЩ се изготвя на базата на американското законодателство и е важно тези изисквания да бъдат спазвани, посочи още първият американски дипломат по време на регионална кръгла маса на тема "САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности", която се провежда в Стара Загора.

Според градоначалникът Стара Загора е сред водещите градове по показател бизнес-развитие. „Партньорството между бизнеса и местната власт е много важно и полезно за всички граждани. Ние трябва да се стремим да постигнем високия западен и американски стандарт на живот и образование, за да задържим младите хора в България и в Стара Загора. Радвам се, че с посланик Рийс коментирахме възможността Тракийският университет в Стара Загора да си сътрудничи с американски висши училища като по този начин ще създадем по-добри условия за старозагорските студенти. Този процес ще бъде ползотворен и за бизнеса в подготовката на качествени кадри за неговите изисквания".

Събитието бе открито от Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. „Това е една закъсняла среща на Американската търговска камара с бизнеса на Стара Загора и региона, тъй като идвайки в Стара Загора, ние трябва да сме добре подготвени, познавайки бизнеса в региона”, каза Валентин Георгиев. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза в словото си при откриването на кръглата маса, че неслучайно Стара Загора е избрана за партньор на това мероприятие, тъй като Стара Загора има добре организиран бизнес, има хора, които създават работни места, и Стара Загора е сред водещите градове в страната в сферата на бизнеса. Той каза още, че Общината винаги ще стои за взаимното бизнес партньорство, което допринася за икономическото развитие на града, за фирмите, които работят в Стара Загора, полза имат и гражданите.

Според посланик Рийс България е привлекателно масто за американските инвеститори с атрактивния си плосък данък, заплатите и добрите човешки ресурси и определи като добър бизнес обмена между двете страни за изминалата година. Дипломатът даде висока оценка за работата и инвестициите на американските компании ЕЙ И ЕС и Контур Глобал ТЕЦ Марица изток-3. Водим активен диалог с НЕК и правителството за предоговоряне на договорите за дългосрочно изкупуване на ток. Нашата обща цел е да приключим преговорите по условията до края на март, посочи изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България и Оливие Маркет и уточни, че финализирането на процеса ще отнеме няколко месеца.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top