Карго летище в Стара Загора част от управленската програма на правителството

Летището в Стара Загора  ако бъде превърнато в карго ще стане център между Европа и Азия, каза в началото на проведената днес под липите кръгла маса на тема инвеститорския потенциал в България и в частност възможностите за бизнес в област Стара Загора, новоназначеният директор на Агенцията –Стамен Янев.

„Превръщането на летището край Стара Загора е част от управленската програма на правителството”, заяви Янев. Той посочи пред присъстващите, че идеята е в региона да бъдат привлечени местни и чуждестранни инвеститори като това е първата стъпка .”Втората част от нашата работа е да запознаем всеки един инвеститор какви възможности има в България и как да осъществи своята инвестиция било чрез създаване на инвестиционно дружество или създаване на съвместно предприятие с български партьори”.

Трябва да се предлагат конкретни проекти, които знаем предварително, че биха заинтригували инвеститорите, които искаме да привлечем. Така възможността посланието ни да стигне до точния адресат е много по-голямо, отколкото, ако представим само общо условията за правене на бизнес в България. Например, летищата в Стара Загора и Русе, регионите с концентрация на минерални извори или възможностите, които предоставя Национална компания „Индустриални зони“, са само част от проектите, които можем да предложим на потенциалните инвеститори.

Янев подчерта, че основната дейност на БАИ е сертифициране на проекти и предлагане на различни стимули при инвестиране  и слединвестиционното обслужване „ през 2014 сме сертифицирали 16 проекта, което е над 1 800 000 000лв. Влезнали в икономиката ни пари”.

Директора на БАИ очерта и основните стимули при инвестиране като данъчни обекчения при инвестиране в район с голяма безработица.
По време на кръглата маса беше представен и вече дългогодишния проект на БАИ за”Популялизиране на предимствата за инвестиране в България.” Основната му цел е  подпомагане на процеса за привличане на преки чуждестранни инвестиции в Югоизточния район за планиране, изграждане на положителен имидж на  България като инвестиционна дестинация и повишаване на познаваемостта на страната  сред чуждите инвеститори с помощта на български и международни компании, успешно  реализирали се в България.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top