Корнелия Нинова:Трябва да се преизчислят пенсиите

Корнелия Нинова от БСП - лява България е на посещение днес в Стара Загора и Казанлък. В града на липите тя пристигна по покана на жените социалистки в региона.Пред журналисти заяви, че в предвид усложнената обстановка тя ще направи обиколка на най-засегнатите райони Опан и Гълъбово.

Нинова заяви на пресконференция пред журналисти, че основният въпрос за решаване е как да стимулираме икономиката и работещите да внасят осигуровки в държавата. Според нея управляващите искат . увеличаване пенсионната възраст, за да останат по-малко пенсионери.Двете големи теми - как да стимулираме икономиката и да има повече работещи, които да внасят повече осигуровки в НОИ и другата тема за пенсионната реформа не успявате да я решите. Намирате най-лесният начин - да увеличавате стажа и възрастта, за да намалявате броя на пенсионерите. Това е в щета на хората", каза още Корнелия Нинова. Тя се противопостави на тезата, че ранното пенсиониране би ощетило бюджета на НОИ и оттам държавния бюджет. "Гъвкавото пенсиониране, което предлагаме е с намаляване на пенсията 0.4% за всеки недостигащ месец.

На последното заседание на Комисията по труда и социалната политика вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че до края на март няма никаква готовност да внесе предложение по пенсионната реформа. Тревожното е, че такова съгласие и реформа няма да се предложи, а през това време излезе статистика на Националния статистически институт", заяви Нинова. По думите й, безработицата последните месеци расте. "

Настояваме стажът и възрастта за пенсиониране да бъдат замразени, тъй като у нас хората се пенсионират по-късно от средноевропейската възраст, а и имаме по-кратка продължителност на живот". От БСП имат и варианти за допълнителни източници, които да повишат приходите в НОИ, сред които разкриване на нови работни места и увеличаване на максималния осигурителен доход на десет минимални работни заплати. Подобни доходи имат между 60-70 хиляди души, което би осигурило допълнителни 200 млн лева.

Нинова заяви, че трябва да има преизчисление на сегашните пенсии "преизчисление на пенсиите не е имало последните 10 години, това трябва да се направи на базата на миналогодишната средна работна заплата, вдигането с 2-3 лв. не повишава качеството на живот на хората".

Депутатката от БСП не пропусна да коментира и темата за 16 млрд. дълг, според нея това е неоправдан заем и признак за слабост и недостиг в бюджета на държавата през следващите три години, както  и невъзможност за повишаване на събираемостта на държавата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top