Старозагорска лешоядка ще свива гнездо в Софийския зоопарк

Днес белоглавата лешоядка K6W ще отпътува от Спасителния център за диви животни в Стара Загора около 12 часа, за да бъде настанена в новата, ремонтирана волиера за хищни птици в Софийския зоопарк. Тук младата лешоядка ще има възможност да създаде семейство с отглежданите мъжки и макар и в клетка, да помогне за спасяването на вида си. Едновременно с това, всички посетители на зоопарка, ще могат да я познаят, заради жълтите крилни марки и пръстен и така да научат повече за Завръщането на лешоядите в България.

K6W пристигна от Мадрид през юни 2013 г. заедно с още 30 белоглави лешоядa. Още с идването си в Спасителния център  прави впечатление, че птицата е прекалено слаба и срамежлива и не успява да се сработи с останалите. Въпреки това, тя е освободена от специалната волиера за адаптиране на лешояди в Централен Балкан. За нещастие, птицата не се справи и скоро отново се наложи да се върне в Спасителния център. Лешоядката трябва да остане за волиерно отглеждане, защото няма да успее да се адаптира в природата.

Едновременно с това се оказа, че в Софийския зоопарк издирват дама за своите мъжки белоглави лешояди. Tе са дългогодишни и обичани обитатели на зоопарка – черен лешояд (картал) е бил първото животно в зооколекцията на н.в. Цар Фердинанд, която с негов указ от 1888 г. се превръща в зоологическа градина. Заедно с това, в продължение на няколко десетилетия, Софийският зоопарк е единственият зоопарк в света, където на затворено се размножават брадати лешояди. Там от 1916 до 1927 г. една двойка е излюпила 11 малки.
Посрещането в  новия й дом – Зоопарк София ще е в четвъртък след 14 часа.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top