17 септември 2019

Стара Загора отбелязва 120 години от залесяването на Аязмото

Община Стара Загора организира целогодишна програма за отбелязването на 120 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев" /Аязмото/, които се навършват на 28 февруари 2015 г. Проявите започват на 24 февруари от 13,30 ч. в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, където ще се проведе среща на ландшафтния архитект Тенко Дянков с ученици и чуждестранни гости. На 27 февруари от 11,00 ч. щ е се проведе акция за засаждането на 120 иглолистни фиданки. Фотодокументална изложба и различни инициативи се посвещават на първото залесяване на голия тогава „Ахмак баир”.

Съорганизатори на проявите са Старозагорската Света митрополия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Регионален исторически музей - Стара Загора, Съюз на ландшафтните архитекти - клон Стара Загора, Камара на архитектите в България – Стара Загора и Туристическо дружество „Сърнена гора“.

Парк Аязмото е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки, минаващи под тунели от зеленина, нерядко образувани от короните на кипариси и кедри. С изградената преди две години модерна фитнес площадка на открито, тенис корт и площадка за бадминтон, Аязмото е любимо място за отдих и спорт на открито за старозагорци от всички възрасти.

Инициативите, свързани с отбелязването на годишнината от залесяването му, ще продължат през цялата година.

24 февруари /вторник/

13,30 ч., ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Среща на ландш. арх. Тенко Дянков и Снежана Маринова с ученици и чуждестранни гости на тема: „120 години от залесяването на Аязмото“

25 февруари /сряда/

11,00ч. , 14,00ч. Регионален исторически музей, зала No 33

„120 години от залесяването на Аязмото“ - срещи с ученици от ПГОХ „Райна Княгиня“, специалност „Екскурзоводско обслужване“, на ландш. арх. Тенко Дянков и Ваня Ценкова, завеждащ отдел „История на българските земи XV-XIX век“ в РИМ- Стара Загора

26 февруари /четвъртък/

11,00 ч., Алея „Стара Стара Загора“ /Парк „Пети октомври“/

„120 години от залесяването на Парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/“ - откриване на фотодокументална изложба

27 февруари /петък/

11,00 ч., Акция за засаждането на 120 фиданки /атласки кедър и аризонски кипарис/. Сборен пункт - паркинга до Зоопарка

28 февруари /събота/

9,00 ч., Храм „Свети Теодор Тирон“ /Парк „Митрополит Методий Кусев“/ Света литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. На гроба на Митрополита организаторите ще засеят ритуално една фиданка.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top