Зам.-министърът на младежта и спорта:Проблемите на младите хора касаят всички

Проблемите на младите хора засягат всички - семейства, близки, приятели, работодатели. Ключът към решаване на голяма част от зададените въпроси се крие в дуалното образование. Това каза зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов по време на кръгла маса по проблемите на младежката безработица в Стара Загора, организирана от МГЕРБ и евродепутата Ева Паунова.

Според Каменов е необходимо ангажираните с проблемите на младите хора институции да бъдат мобилни и активни в работата си. Кариерните центрове у нас трябва да са болезнено откровени към младите, ако искат да са им реално полезни. Другият ключ, според зам.-министъра е в България да не създаваме експерти, от които нямаме нужда. Трябва да ангажираме успешните млади хора и да ги превърнем в ролеви модели - хората да знаят за тях. Необходими са и мерки за поощряване на можещите, защото те са естествените ни посланици към групата на „нищо неправещите", категоричен бе Калин Каменов.

Данните сочат, че към ноември 2014 година средната безработица при младите в Европа е 21,9 %, в България тя е 21,4 %. Близки са нивата в Ирландия и Белгия. Евродепутатът Ева Паунова обясни, че малките и средните предприятия могат да се възползват от различните механизми, финансирани от ЕС за преквалификация. Стартът на малки технологични компании може да бъде улеснен от европейски програми като КОСМЕ и Хоризонт 2020.

„В много страни от ЕС най-важният дебат в момента е как всички да заработят заедно за решаване на проблема. Как институциите да впрегнат общо усилията си в реално работещи механизми, извън кабинетите и министерствата", каза пред участниците в кръглата маса зам.-министър Каменов.

Той представи данни от проведено национално проучване сред млади хора у нас, направено по поръчка на Министерството на младежта и спорта.

Голяма част от младежите знаят какво трябва да се прави, но не го правят. 63% виждат смисъл в доброволчеството, но само 8% са участвали в доброволчески акции. 51% не работят, а 62% от безработните не са регистрирани в бюрата по труда. 98% от младежите не членуват в никакви организации - НПО, младежки, студентски, ученически, спортни, политически.... 29% смятат скоро да емигрират. Плашещо ниско е доверието в институциите - 20% вярват в правосъдието, около 30% смятат, че в България може да се забогатее по честен начин.

Оптимистичното: 87% определят, че са в добро здраве; 75% имат много приятели; 67% декларират, че имат свободно време...остава да им помогнем да го запълнят със смислени дейности, коментира министър Каменов

Участие в кръглата маса взеха още Радостин Танев, председател на МГЕРБ Стара Загора, Евгени Спиров, член на Клуба на работодателя, Ташка Габровска, държавен експерт в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" към Министерството на труда и социалната политика, Иван Прокопиев - председател на Студентския съвет към ТрУ и доц. Таня Танева от висшето учебно заведение. На събитието присъстваха още зам. кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам. областните управители Мариана Кръстева и Маноил Манев, изпълняващата длъжността директор на Бюрото по труда Жулиета Върлякова, общински съветници и представители на младежки НПО.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top