Стара Загора с отлична оценка от Европейската атлетика

Комисия от Европейската атлетическа асоциация проведе първата си среща с местния организационен комитет във връзка с Европейското отборно първенство – Втора лига в Стара Загора, което ще се проведе на 21-22 юни тази година.

Инспекцията на делегацията от ЕА бе на 16 и 17 февруари (понеделник и вторник) и обхвана всички аспекти на организацията като готовност на съоръженията за състезанието, хотели, транспорт и т. н. Крайната оценка за подготовката на събитието на този етап е много добра, като делегатите дадоха и отлична оценка на новата писта на стадион „Берое” и всички условия, които предоставя реновираното през 2013 г съоръжение.

"Това е посещение на европейската централа със своите делегати на съвета и се води визита и ще се проверят всички позиции , които трябва да бъдат изпълнени за да стане европейското отборно първенство по лека атлетика в Стара Загора такова каквото трябва да бъде. Тоест да отговаря на качеството от такъв ранг състезание. Проверката е цялостна на стадион, технически съоръжения , хотели, транспорт, акредитации, допинг - контрол, медиен център , вип зона, загряваща писта. Мога да кажа че в момента сме в началото на срещата и трябва да завършим във вторник следобяд. Засега нещата вървят нормално, а оценката ще бъде дадена комплексно от европейската централа след като завърши визитата. Но по важна е оценката след 22 юни , когато приключи първенството", каза  президента на организацията-Добромир Карамаринов пред starazagoralive.bg.

На Европейското отборно първенство – Втора лига ще участват отборите на България, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Исландия , Дания и Кипър, като в този период вече ще се покриват нормативите за олимпийските игри в Рио Де Жанейро 2016 година.

Представители на Европейска атлетика бяха Сали Мюнир Яраш (Турция) – Член на Съвета на ЕА, Силвия Барлаг (Холандия) – Технически делегат и Вадим Нигматов (Координатор от офиса на Европейската атлетика). Община Стара Загора бе представена от местния атлетически клуб „Берое” в лицето на президента Иван Колев, който бе домакин на визитата и Емилия Драгиева – координатор на събитието за Стара Загора.

Шестчленен екип на Българска Федерация Лека Атлетика, който ще работи по организацията на състезанието, бе представен от  Добромир Карамаринов.

"Не е тайна че българският отбор има амбицията да се завърни в първа лига , там където ние смятаме че му е мястото и се надявам при домакинството на Стара Загора този опит да е успешен. Трябва да завоюваме едно от първите две места за да се изкачи отборът в първа лига. Задачата е доста трудна, но е по силите на отбора, ако се мобилизират всички , защото атлетиката е индивидуален спорт и ще е от значение всеки резултат. Надявам се състезателите ни да се чувстват комфортно за това че сме домакини и ще усетят подкрепата на публиката. Това което вече видяхме на Балканския шампионат и това което ме учуди, признавам си в положителния смисъл че тук е една изключително компетентна публика , достатъчна на брой. Надявам се по време на първенството да бъде още повече и това показва че в Стара Загора обичат леката атлетика и очакват такива прояви . Публиката трябва да бъде един от факторите след като говорим за класиране", каза шефът на лекоатлетическата федерация.

"Това че състезанието е в Стара Загора ни задължава да бъдем перфектни организатори, защото от няколко години атлетиката в града пое по един възходящ път и това е следващото стъпало и трябва да защити името си, което си е извоювал клубът и Иван Колев като президент и Общината която помага като институция на леката атлетика."/gong.bg

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top