За 17- ти път кукери ще ще гонят злите сили под липите

Близо 800 атрактивни и шумни кукериот областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград идват, за да гонят злите силина 1 март XVII-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, включен в културния календар на общината за 2015 г.

Събитието традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници със звучни хлопки по бул. „Цар Симеон Велики“, след което атрактивните старци, джамалари, сурвакари, арапи и др. ще се спрат на площада пред сградата на общинската администрация. Конкурсната програма ще започне от 11.00 часа, когато пред журито и зрителите ще се изявят 16 групи.

"Най-многолюдният състав е този на Разлог, той се състои от 90 души.Сред записаните са и 65 участници от Радомир, 55 кукери от Лисичево, които са в списъка на Юнеско за живи човешки съкровища", обясниха днес пред медиите организаторите.

Тази година за пръв път в гоненето на злите сили, своите „колеги“ ще подкрепят и група от 96 бабугери от Разлог, облечени в кози кожи с дълги косми. Празникът традиционно ще започне с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ в 10.30 часа, а в 11.00 часа започва самото представяне на групите на площада пред Общината.

Петчленно жури, председателствано от фолклориста доц. Георги Гаров, ще излъчи и награди участниците по критериите - вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Критериите по които ще се оценяват участниците са вярност към традициите и персонажите, художествена стойност на програмата без да се нарушава целостта на спектакъла, артистичност, реквизит и иновативни елементи, които обогатяват традицията.

Стойността на фестивала е 21 420 лв., като община Стара Загора го финансира с 8 000лв.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top