На 14 февруари коронясват цар Трифон в старозагорското село Малка Верея

Кой ще заслужи короната на Цар Трифон – това е въпросът, който вълнува всички жители на Малка Верея, броени дни преди 14 февруари. Датата по традиция се отбелязва като празник на виното и любовта в старозагорското село.

Той ще започне с хоро в 10.00 часа в центъра му, след което присъстващитеместни почитатели на ароматната напитка и гости на събитието от близо идалеч ще се отправят към къщата на миналогодишния носител на титлата Боян Бабанов. Там домакинът, напътстван вещо от кметския наместник ДончоБрайков, ще зареже асмата в двора на дома си.

Ритуалното зарязване на лозовите масиви североизточно от Малка Верея ще бъде извършено в 11.00 часа. 
Най-атрактивната част от празника – изборът на новия Цар Трифон започва в 13.00 часа. Претендентите за короната трябва да отговарят на три основни условия – да са местни жители, да имат понеедна лоза в двора си и виното да присъства често на тяхната трапеза. Избраният цар на виното ще положи тържествената клетва пред своите съселяни.

Час по-късно, в конкурса за младо домашно бяло и червено вино тричленно жури ще отличи и награди най-добрите местни майстори в двете категории.
Празникът ще завърши в 17.00 часа с голямо хоро. В Малка Верея се отглеждат около 7 000 декара лозови масиви

Събитието е организирано от НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1921” с. Малка Верея, Кметско наместничество с. Малка Верея, „Цар Трифон 2014” – г- н Боян Бабанов, Пенсионерски клуб с. Малка Верея
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top