Посланикът на Франция връчи наградата “Офицер на академичните палми“ на старозагорска учителка

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан днес връчи наградата "Офицер на академичните палми" на учителката по френски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" Отличието е за дългогодишна преподавателска дейност и за принос Стефка Райкова.

Тя получи признание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и разпространението на френски език и франкофонската култура. Медалът се нарича отличие на "Офицер на академичните палми",  учредено през 1802 от Наполеон Бонапарт. В България се присъжда на хора с изявен принос в областта на развитието на френския език. В България такова отличие са получили между 80 и 100 души. Посланик Дьо Кабан се обърна към наградения, като заяви, че с неговото отношение е предопределил мястото на френския език в този град.

От своя страна Райкова каза, че Франция и френският език я е запознал с едно демократично общество и мястото на свободният човек в него. "Да бъдеш учител по френски език означава да научиш учениците си да мислят критично, да ги спечелиш за каузата на франкофонските принципи."

Тя подчерта, че през годините е взела участие в проекти свързани с френския език и стартирането на театър за франкофони. "Направихме първата в България на френски език платформа за обучение по нови технологии". В края на речта си Райкова благодари на своя съпруг за подкрепата и обичта.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top