Подписват договора за нови 14 тролейбуса под липите

В понеделник в 11.00 ч. в зала 2 на Община Стара Загора ще бъде подписан договорът за доставка на нови тролейбуси по интегрирания проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт на Стара Загора. Договорът е на стойност 12 650 299.20 лева с ДДС, а срокът на доставка е 217 дни от датата на подписването му.

Той е част от проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013). Обществената поръчка бе разделена на три обособени позиции: доставка на 14 тролейбуса, доставка на специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, както и доставка на оборудване за тролейбусно депо град Стара Загора.

Техническите стандарти и спецификации изискват тролейбусите да са с нисък под, единични, с капацитет най-малко 100 пътници и оборудвани с климатик. Тролейбусите следва да имат техническа възможност да се наклонят, така че височината на стъпалото да бъде не повече от 7 см, както и информационна система предоставяща информация на пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.

Договорът ще бъде подписан от Адам Желински, зам.-директор “Експорт“ на „Соларис Бъс & Коуч С.А“ и инж. Димитър Авджиев – управител на общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, град Стара Загора.

Софийската фирма „Сатис“ ДЗЗД започна рехабилитацията на съществуващата и изграждане на нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа (ВКМ) за тролейбусния транспорт. Стойността на договора е 4 413 447,72 лв. с ДДС. За първи път от 1987 г. насам се извършва основен ремонт на ВКМ в Стара Загора. Очакваният ефект от рехабилитацията на тролейбусната мрежа е създаване на надеждни транспортни услуги, съчетаващи бързина, безопасност и удобство при пътуване.

Консорциум „Хемус-Дизайн-Строй“, град София проектира и извършва строително-монтажни работи по градската пътна мрежа. През пролетта на 2015 г. старозагорци ще могат бързо и безопасно да се придвижват с велосипед по специални велоалеи, които ще бъдат част от пътната инфраструктура на града. Стойността на договора е 2 134 583,27 лева с ДДС.

Вече приключи ремонтът и рехабилитацията на тролейбусното депо в Стара Загора, както и доставката на оборудване. Изпълнител бе старозагорската фирма „СТА Инженеринг“ ЕООД. По този начин се създадоха по-добри и безопасни условия на труд в общинското дружество. Сумата по договора е 100 232,48 лева с ДДС.

Софийската компания „Евромаркет Аутомотив“АД ще достави оборудване за 84 607,20 лв. с ДДС.

Следващата дейност по проекта е „Изграждане на информационна система (телематика) – изготвяне на работен проект, доставка и монтаж“. Прогнозната стойност по бюджет е 4 923 449.98лв.

Предстои да бъде избран изпълнител за проектирането, ремонта и рехабилитацията на токоизправителните станции (ТИС).

Максималната обща сума на проекта е 28 903 000 лева, а общия размер на безвъзмездната финансова помощ: 24 643 458 лева. Основната му цел е увеличаване възможностите за избор на екологичен транспорт – тролейбусен и велосипеден, с гарантирано качество, бързина и безопасност на придвижване.

До момента по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, в транспортната схема на града се включиха 8 нови тролейбуса.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top