Няма данни за птичи грип в старозагорско, вземат се превантивни мерки

Областният управител инж. Георги Ранов проведе днес заседание на Областната епизоотична комисия, на която е председател. Свикването на заседанието се наложи заради доказаните два случая на птичи грип в Бургаска област и факта, че съседната й Старозагорска област е миграционно свързана с нея. Язовир „Овчарица” с топлите си води е едно от местата, които привличат водоплаващите птици.

На заседанието на комисията присъстваха директорът на Областната дирекция по храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на ОД МВР, на РИОСВ, на общините от областта, на РИОСВ, на „Зелени Балкани” и на други институции.

Приети са единодушно превантивни мерки срещу разпространението на инфлуенца в Старозагорска област. Сред тях са забрана за пускане на домашни птици извън дворовете, забрана на лова на пернати и на риболова в открити басейни, като езера и язовири, забрана на изложби и пазари на диви животни и др.

Миков обобщи, че към момента на територията на старозагорско има данни за три случая на умрели пернати, но според изследванията не става въпрос за птичи грип "Имаме данни за умрял пеликан, синигер и гугудка, излезнаха резултатите за първите две птици, които са отрицателни, очакваме и третата проба да е такава".

Със своя заповед областният управител инж. Ранов определи мерките, които трябва да вземат кметовете и кметските наместници по места, за да се предотврати птичият грип в областта. Със заповед на инж. Ранов ще бъдат сформирани и общински комисии по места, които ще следят за спазването на мерките, предприети от Областната комисия. Засега в Старозагорска област няма регистриран случай на птичи грип.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top