Два язовира в старозагорско ще бъдат източени

Днес пред журналисти областният управител инж.Георги Ранов съобщи резултатите от назначената от него проверка на междуведомствената комисия на язовирите в областта.

"Проверени бяха общо 32 язовира като част от тях са общински, други на напоителни системи, а има и един частен. Направени са предписания на някои от съоръженията като на две от тях е издадено предписание за извеждане от експоатация. Това са язовир "Сухата река" в Чирпан и язовир "Янчов кладенец" в Средно Гръдище", заяви Ранов.

Той обясни, че 8 от проверениете язовири вече не са язовири, а пасища. Най-честото нарушение е непочестването на съоръженията с години "на някои места има дървета, които са на по 20-30 години". Губернаторът е категоричен, че в старозагорско няма язовир с неизяснена собственост.

"За периода от 7 до 21 януари назначената комисия свърши много работа и в момента най-важното е, че имаме точна представа какви обекти има на територията на областта, защото това е жизненоважно", допълни зам.областният управител Маноил Манев.

Манев е категоричен, че "ще следим строго за спазването на предписанията и на изискванията. За повечето нередности срокът за отстраняване е 14-дневен".

От посочените в списъка на МОСВ не са констатирани язовири, които се намират в предаварийно състояние и застрашават инфраструктурата на близко разположени до тях населени места, информира инж. Ранов. Предписанията, дадени от Областна междуведомствена комисия при извършената проверка са описани в констативни протоколи. След обобщаване на информацията, същите ще бъдат изпратени до кметовете на общини. В съпроводителните писма за изпращане на констативните протоколи до кметовете на проверените общини ще бъде определен срок за изпълнение на дадените от Комисията предписания за всеки обект, допълни областият управител.

В заключение стана ясно, че е издигната дигата до Гълъбово,а в момента това се прави и в община Николаево, където беше наводнено село Нова махала.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top