Първото българско бебе-лешояд пое своя път към свободата

Първородният син на  двойката белоглави лешояди, заедно с още 34 лешояди от Испания, напусна Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Всички птици бяха прегледани, обезпаразитени и маркирани със специални крилни марки и пръстени, които ще позволят да бъдат разпознавани и когато са на свобода. Лешоядите, които идват от Испания, по традиция получиха жълти крилни марки с черни букви. Това е последната пратка лешояди, пристигнали в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България.

Първолет обаче е специален за първото бебе, излюпено и отгледано от белоглави лешояди в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Понеже е българче, и за да можем да го различаваме от другите, Първолет получи зелен пръстен В65 (В е буквата, избрана за България) и синя крилна марка с жълт код В65.

Припомняме, че малкото лешоядче се излюпи на 29ти април 2014та година, но през август напусна родното си гнездо, след като злоупотреби с търпението на своите грижовни родители.

От Зелени балкани изразяват надеждата си, че в компанията на останалите птици Първолет ще се научи да живее като истински див лешояд, да намира сам храната си и да разкъсва жилавите кожи на животните, с които се храни.

След като са прекарали около един месец заедно, белоглавите лешояди се отправят към специализирани волиери. Те се намират в Стара планина и Кресна и служат за адаптация на птиците. В продължение на няколко месеца редките птици ще имат възможността да се опознаят с индивидите, които вече са пуснати на свобода и да се ориентират в тази среда.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top