Дискутират финансирането на музикално-сценичните изкуства

В рамките на 45-ия Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ръководството на Държавна опера-Стара Загора организира Кръгла маса на 5 декември от 13:00 ч. във фоайето на операта. На нея ще се дискутира финансирането на музикално-сценичните изкуства. Поканени са да участват министърът и ресорният заместник-министър на културата, както и други представители на Министерството на културата, директори на институти в областта на музикално-сценичните изкуства (Софийска национална опера и балет, оперите в Русе, Пловдив, Бургас, ДМБЦ „Ст. Македонски”-София, Театрално-музикален продуцентски център-Варна, МДТ „К. Кисимов”-Велико Търново), представители на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, представители на синдикати от КНСБ, КТ „Подкрепа” и Съюза на музикалните и танцови дейци.

На срещата ще се обсъдят наболели проблеми на делегираните бюджети в институтите на музикално-сценични изкуства, методиките за финансирането им, ще се съберат мнения и предложения за начина и формите на финансиране. Срещата цели да се изрази публично, за да се чуе позицията на професионалистите- представителите на музикално-сценичните изкуства у нас преди предстоящото съставяне на Националния бюджет за 2015 година.

„Общото становище за естеството нашата работа и нейното финансиране ще бъде представено пред Министерството на културата, където е необходимо да се съобразят с позицията ни по отношение на прилаганата реформа с делегирани бюджети, специално в областта на музикално-сценичните изкуства“, коментира директорът на Държавна опера-Стара Загора д-р Петко Бонев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top