Спасиха живота на бременна жена в МБАЛ

Екип от лекари на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"- Университетска извърши сложна животоспасяваща операция на бременна жена от Стара Загора.

25-годишната пациентка  многократно е лекувана в Отделението по хирургия. На 3 ноември постъпва отново в изключително сложно състояние с кръвоизлив на стомашно-чревния тракт и с анемичен синдром. Тя е с доказан хепатит В и С и чернодробна цироза, усложнени с хиперспленизъм (огромен далак) и бременност в 5-6 месец.

При жената се установяват ниски тромбоцити (между 15 и 30 хиляди). На фона на поредно изкървяване след добра предоперативна подготовка с решение на ЛЧК се предприема оперативно лечение от две бригади: акушер-гинеколозите доц. Иван Трифонов и д-р Янев и хирурзите д-р Анчо Димитров, д-р Николай Колев и д-р Кирил Георгиев, с анестезиологична бригада - д-р Михайлов и д-р Кушев.

Извършено е цезарово сечение, изваден е плод тежащ 460 грама. Детето е поето от неонатолог, но починало по-късно същия ден. "След това се предприе отстраняване на далака, легиране на разширените венозни съдове в стомаха и абдуминален етап на операцията по Сегуира- метод за прекъсване на разширения венозен сплит", обясни д-р Анчо Димитров.

В момента жената е в стабилно състояние и се възстановява от тежката и изключително сложна операция. Тя е с хемоглобин близък до нормалните стойности и тромбоцити в норма, раздвижена е и се подготвя за изписване, поясниха от лекуващия екип в Отделението по хирургия на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"- Университетска.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top