Нов председател на Обединението на жените - социалистки под липите

36 – годишната Диляна Начкова бе избрана за председател на  общинската структура на Обединението на жените – социалистки в Стара Загора. Това стана на отчетно-изборно събрание на общинската партийна структура в БСП. Начкова бе единственото предложение на събранието, след като досегашната председателка адв. Снежана Станкова обяви, че се оттегля след три мандата на поста, но остава лидер на областната организация.Жените си избраха и 10 номинации за представители в Общинския партиен съвет, които ще бъдат подложени на гласуване с останалите предложения от основните партийни организации, на конференцията в края на м. ноември.

Към по-активно включване на Обединението на жените – социалистки в социални кампании, призова Валентина Бонева, председател на общинския партиен съвет на БСП – Стара Загора, която бе гост на събранието. Тя смята, че ОЖС би могло да има водеща роля сред старозагорската общественост по местни проблеми, както и да излиза със становища във връзка с местно законодателство, с позиции и инициативи, касаещи града и общината.

Обединението на жените-социалистки (ОЖС), с оглед  паритет и солидарност в БСП, е учредено  в България  като хоризонтална партийна структура на 23 април 2005 год., а в Стара Загора през 2006 год. Създаването му е крачка в процеса на обновление на БСП, както и в усилията й да се съобрази с европейските леви принципи и с международните стандарти за равнопоставеността на половете. В приетата Програма за действие до 2016 г. жените ще продължат да работят за утвърждаването на Обединението като фактор при изпълнение политиката на БСП, както и за модернизацията й, подчерта адв. Станкова.

За подготвянето на „Обществена платформа за равнопоставеност на половете в България“, разказа Деляна Начкова. Платформата разглежда проблемите на равнопоставеността в политиката,   на пазара на труда и  социалните политики, насочени към налагане за равенство между половете. Една от основните цели на документа е разширяване участието на жените в процеса на вземане на политически решения.

В 43-то Народно събрание ПГ на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ жените са само 5 или 13%. В Националния съвет на БСП от 167 членове 57 са жени или 34%, но благодарение на квотата за представителство. Начкова посочи, че на национално ниво България не достига европейските норми на представителство в държавните и партийните органи, лидерските позиции (на държавно и партийно равнище) са запазени за мъжете, а между самите жени липсва солидарност.

Целта на жените-социалисти е достигане на средноевропейското ниво на представителство на жените на високи постове в публичните органи от поне 30%.  На проведената национална среща преди дни във Велико Търново жените декларирали, че  възобновяват работата по подготовката и приемането на Закон за равнопоставеността, за да се изведе проблема извън антидискриминационното законодателство.Мерките им включват и настояване за изграждане на институции (омбудсман по равнопоставеността на половете, отделно министерство, комисия в Народното събрание, която да работи в тясна връзка с комисията на ЕП и др.), включване на проблема за равнопоставеността в Методиката за оценка на въздействието на законопроектите, промени в законодателството, вкл. и Изборния кодекс, за гарантиране на равното представителство в изборните публични органи, въвеждане на санкции за неприлагане на законодателството по представителството на двата пола в изборните публични органи и др.

Коментирай!

#1
почитател - 2014-11-11 10:16:01

Най-тъпото парче в стара загора

#2
гражданинът Х - 2014-11-12 10:19:42

Ето поредния ярък пример за това как човек надценява собствените си възможности, потенциал и интелект. Дано разумът в БСП надделее и не допуснат кариеристичните амбиции на тази дама с недостатъчен интелект да се осъществят. Много драпа и иска да се види на върха, но вярвам, че хората са я преценили адекватно. Не ставаш, скъпа, потърси си друго поприще!

#3
Тончо - 2014-11-13 10:13:58

Всички знаем как и чрез кого пробива, но въпросният червен другар в най-скоро време ще я замени с най-малко по-млада, пък и защо не по-умна. щото от тая пача по-тъпо парче в БСП в града няма!

Още новини

Scroll To Top