Миряни заплашват с блокиране на пътища като протест срещу Митрополит Галактион

Трети ден десетки жители на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово стоят пред Митрополията в Стара Загора и чакат среща с Митролит Галактион, за да чуят от него защо не подписва анексите към договорите с Фонд "Земеделие“ за ремонт на църквите в двете села. Трети ден владиката отказва да се срещне с миряните. Съществува реална заплаха селата да изгубят един милион ни 200 хиляди лева, които са спечелили от Оперативната програма "Развитие на селските райони" за ремонт на разрушените си църкви.

Вчера представител на църковното настоятелство от село Обручище се е срещнал със заместник-директора на Фонд "Земеделие", откъдето са обещали да изчакат подписването на анекса още седмица. Това е трето удължаване на срока, след това парите ще бъдат изгубени, съобщи кметът на селото Илия Марков. От Фонда са изпратили и писмо до Галактион, че не може парите за ремонта на храмовете да бъдат преведени в митрополитската сметка.

Търпението на жителите на двете села е на изчерпване, а възмущението им от поведението на владиката расте:

Действа като търговец, а не като владика, защото, ако беше като владика, щеше да излезе и да се срещне с нас. Това не са Божии закони, това са търговски закони, казва един от хората.

Ще искаме разрешение да почнем да спираме главните артерии за рудниците и за централите, допълва друг протестиращ./БНР

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top