Награждават ученици писали за “Творците в духовното развитие на моя роден край“

Утре в Народно читалище „Родина 1860"в Стара Загора ще бъдат наградени победителите в националния младежки конкурс за есе. Организатори на проявата са Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860", Клуб „Млад писател" и вестник „Teen's paper". Тази година темата на проявата бе "Творците в духовното развитие на моя роден край".

Участие в конкурса взеха 20 ученици от София, Стара Загора, Айтос, Пазарджик, Монтана, Стражица, Ракитово и Варна. Те бяха разделени в две възрастови групи: до 13 и до 18 години.

Журито в състав Димитър Никленов - писател и драматург, Даниела Стоева - преподавател по литература в СОУ "Васил Левски", Стара Загора и Елена Георгиева, в-к "Тийн`с Пейпър" присъди по три награди във всяка възрастова група.

"Темата на литературния конкурс провокира участниците да демонстрират знанията си за творците, представящи културната идентичност на родния им край, и да осмислят тяхната роля в духовния живот на обществото.  Творбите на Нанси Борисова от Монтана и на Ралица Радева от Стражица.И двете демонстрират интелектуална зрялост, добре овладян есеистичен стил и усет за композиционно оформление. Добро впечатление у читателя оставя и есето на Естел Славова, което подтиква към размисъл с необичайната гледна точка към темата и оригиналността на разсъжденията", разказват организаторите.

Носители на наградите до 13 години са Лилия Налбантова от гр. Пазарджик;
Анджела Наку от гр. Стражица и Димана Николова - гр. Айтос. В другата възрастова група са отличени Нанси Борисова, гр. Монтана, Ралица Радева, гр. Стражица и
Естел Славова, гр. Монтана.

Присъдени са и три специални награди. Наградата на НЧ "Родина 1860" получава Стела Иванова от гр. Стара Загора; отличието на Библиотека "Родина" отива Добромира Миткова от гр. Варна, а призът на вестник „Teen's paper" е за Елза Утева гр. Ракитово и Нели Владова -гр. Пазарджик.

Най-малките участници в конкурса са се справили изненадващо добре, като се има предвид трудността на темата. Постарали са се не само да съберат необходимата базова информация, но и да я осмислят и да изразят лично, емоционално ангажирано отношение към проблема за ролята на творците в духовното развитие на обществото.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top