19 септември 2020

Кметът поздрави читалищата за Деня на будителите

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изпрати поздравителни адреси до всички читалища на територията на общината по повод Деня на будителите - 1 ноември. В тях градоначалникът честити на читалищните дейци най-светлия и най-български празник „на духа, на родолюбието, на волята, който носи в себе си светлината на знанието и силата на мъдростта“. По-нататък в обръщението си кметът ги нарича „съвременни будители“ и „онези, които споделяте отговорността за духовното израстване на младите, онези, които ще им предадете частица от огъня и дързостта на предците ни, по чиито път те смело да продължат напред“.

В Община Стара Загора има регистрирани 61 читалища, 50 от които са в селата. През настоящата година сградите на четири от тях бяха ремонтирани със средства от бюджета  - НЧ „Просвета – 1930“ с.Плоска могила, НЧ „Светлина – 1919“ с.Лозен, НЧ „Пробуда – 1927“ с.Горно Ботево и НЧ „Климент Охридски – 1930“ с.Могила. Общата стойност на ремонтите бе близо 50 000 лева. В момента тече усилен ремонт в НЧ „Свети Климент Охридски  1858“ Стара Загора по проект „Красива България“.

През 2014 година читалищата бяха организатори и инициатори на редица интересни и атрактивни празници, финансирани от общината – Фестивалът на маскарадните игри, Детско-юношеския празник „Изворът да не пресъхва-Цветница“, Националният Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия в Пряпорец и др.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top