Национален младежки конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”

Национален младежки конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край” организира Община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Народно читалище „Родина 1860” – Стара Загора ще бъде домакин на награждаването на отличените участници. Събитието ще е състои на 30 октомври – четвъртък от 13.30 часа.

Националният конкурс за есе, станал вече традиционен, се провежда всяка година с различна тема. Тази година тя е "Творците в духовното развитие на моя роден край".

Така зададен, той предизвика интереса на двадесет ученици от градовете: София, Стара Загора, Айтос, Пазарджик, Монтана, Стражица, Ракитово и Варна. Конкурсът се проведе в две възрастови групи: до 13 години и до 18 години. Жури в състав: Димитър Никленов - писател и драматург, Даниела Стоева - преподавател по литература в СОУ “Васил Левски“, Стара Загора и Елена Георгиева, в-к "Тийн`с Пейпър", присъдиха следните награди:
В Първа възрастова група (до 13 години):
Първа награда: Лилия Налбантова от град Пазарджик;
Втора награда: Анджела Наку от град Стражица;
Трета награда: Димана Николова – град Айтос.
Във втора възрастова група:
Първа награда: Нанси Борисова, град Монтана;
Втора награда: Ралица Радева, град Стражица;
Трета награда Естел Славова, град Монтана.
Награда на НЧ “Родина 1860“: Стела Иванова от гр. Стара Загора;
Награда на Библиотека“Родина“: Добромира Миткова от гр. Варна;
Награди на вестник „Teen’s paper“: Елза Утева гр. Ракитово и Нели Владова –град Пазарджик.


Темата на литературния конкурс провокира участниците да демонстрират знанията си за творците, представящи културната идентичност на родния им край, и да осмислят тяхната роля в духовния живот на обществото. Някои от младите автори са се затруднили в намирането на баланс между информативната и въздействащата функция на текстовете, които са създали. Но има и такива, които са се справили много добре и есетата им се отличават с оригиналност и сила на емоционалното внушение, с яснота на изказаните тези.

Такива са творбите на Нанси Борисова от Монтана и на Ралица Радева от Стражица. И двете демонстрират интелектуална зрялост, добре овладян есеистичен стил и усет за композиционно оформление. Добро впечатление у читателя оставя и есето на Естел Славова, което подтиква към размисъл с необичайната гледна точка към темата и оригиналността на разсъжденията.

Най-малките участници в конкурса са се справили изненадващо добре, като се има предвид трудността на темата. Постарали са се не само да съберат необходимата базова информация, но и да я осмислят и да изразят лично, емоционално ангажирано отношение към проблема за ролята на творците в духовното развитие на обществото. С гордост от постиженията на творците от родния им край са написали есетата си Лилия Налбантова от Пазарджик, Анджела Наку от Стражица, Димана Николова от Айтос.

Всички есета на участниците в конкурса носят внушението за добре осъзната роля на духовното начало в живота на личността и на нацията."
Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов изпрати благодарствено писмо, с което благодари на кмета на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. Благодарственото писмо е за подкрепата, която си оказват двата града в борбата срещу несправедливото разпределение на гласовете от чужбина.
„През годините нашите две общини са водели множество битки, но винаги рамо до рамо, за нас Вие карловци винаги ще бъдете силните и родолюбиви българи, които да ни служат за пример”, се посочва в писмото.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top