Зам.директор от БАН ще бъде лектор в Регионалния исторически музей

Всеки последен четвъртък от месеца от 18,00 часа в лекционната зала на музея очаквайте информация за нови книги, интересни научни открития, археологически проучвания и находки,  дискусии по теми, които са предмет на проучване, както от музейни специалисти, така и от любители на историята.

Този четвъртък 30 октомври темата на дискусията ще бъде „Перистера – крепостта на белия гълъб”, лектор ще е доц. д-р Бони Петрунова, заместник директор и завеждащ секция “Средновековна археология” в НАИМ към БАН.

Водеща в класацията за най-известните чудеса на България е късноантичната и средновековна крепост Перистера на хълма “Света Петка” над град Пещера. Църквите-кули „Св. Параскева – Петка Българска“ и „Св. Четиридесет мъченици“, вградени в източната крепостна стена, нямат аналог по нашите земи. През 2012 година крепостта е обявена за недвижима културна ценност с национално значение. След успешна реставрация, възстановената крепост Перистера е официално открита за посетители на 22 май 2014 година.

Обектът е изключително постижение в областта на културния туризъм и предлага на посетителя много атракции: разходка в  дендрологичен и археологически парк, алея на занаятите, обличане в бойни доспехи, стрелба с лък, хвърляне копие, запознаване със стенобойните машини, Дионисиеви празници и др.


В х о д   с в о б о ден

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top