Приложение за смартфони ще презентира експонати в Музея

В процес на разработване е смартфон приложение с добавена реалност, базирано на комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция. То ще бъде използвано в музеите и интернет портала Europeana. Очаква се новата технология да помогне на много специалисти по изкуствата в целия свят.

Регионалният исторически музей в Стара Загора е част от международен консорциум, заедно с организации, институции и университети от Италия, Белгия, Испания и Холандия, който изпълнява европейски проект INSIDDE за изследване на експонати и произведения на изкуството с иновативната терахерцова технология. Лъчението, което прониква през материята е подобно на това, което се използва от скенерите по летищата.

Четири керамични съда, открити при археологически разкопки в Стара Загора, ще бъдат изследвани от екипа на проф. Самуел вер Хойе от Университета в Овиедо, на територията на град Хихон, Испания.

Те са датирани от II-III в. и представляват напълно запазени: керамична чаша, гърне с похлупак и два баласамария. Предстои да бъдат анализирани със скенер,   
чийто приемници и предаватели са базирани на графен и използва терахерцовивълни. За разлика от ренгеновите, терахерцовите вълни са безвредни инейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и даизвличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследванияна култуни ценности, съобщи директорът на Регионален исторически музей –Стара Загора, д-р Ангел Динев .

Изследванията на оригинални керамични съдове с иновативната технология са в изпълнение на последната фаза на проекта INSIDDE, в който е включен и     
музеят в Стара Загора. Проектът е насочен към разработването на нови методиза разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности иподобряването на обмена на знания и достъпа до цифровизирани заместителина културни ресурси, обясни Живко Симитев от РИМ – Стара Загора, експерт вINSIDDE.

Големият международен проект е 10-ти по рейтинг на 7-ма рамкова програма на ЕС.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top