Старозагорска журналистка с отличие за популялизиране живота на Яворов

Приятели на Къща-музей „Яворов” се събраха заедно на юбилейна вечер, посветена на 60 години от създаването на музея. Родният му дом отваря врати на 31 октомври 1954 г. въпреки нежеланието на СБП с председател Христо Радевски, припомни Тодор Иванов, уредник от години на културния институт и добави, че оттогава до днес не стихва интересът на посетителите, които идват от цял свят.

Експозицията”Светът на Яворов”, подредена в Къщата- музей „Пейо Яворов”, беше представена от директора на РИМ- Пловдив Стефан Шивачев, директор на музея. 100- годишнината от смъртта на големия поет, която също отбелязваме през този месец, е записана в културния календар на ЮНЕСКО за 2014, като се посочва, че стиховете му са превеждани по цял свят, което доказва универсалността на неговата поезия, изтъкна в словото си Шивачев.

Три почетни грамоти бяха връчени по повод юбилея на музея.

Отличени за популяризиране на живота и творчествота на Яворов бяха Явора Стоилова, Румяна Лечева, кореспондент на БТА и Румяна Шибилева- Ронжие, преподавател по литература в българското училище „Кирил и Методий” в Париж, която беше и гост на юбилея.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top