България се изправя срещу Франция в дегустация на вина под липите

България ще се изправи срещу Франция в Майсторски клас за сляпа дегустация на вина, под ръководството на винения експерт Яна Петкова. Събитието е включено в програмата на започналия вчера в сградата на Регионалния исторически музей – Стара Загора Фестивал на виното и културното наследство Августиада2014.

Той ще се проведе за трети път в Стара Загора и ще продължи до 19-ти октомври.

Откриването беше вчера, а в програмата на първия ден беше включена конференция, на която  присъства представител на френското посолство. В залата на РИМ се проведе лекция на археолога Петър Калчев на тема: Виното – първата алкохолна напитка на човечеството.

Официалното откриване е днес до сградата на Регионален исторически музей Стара Загора (Античната улица пред Операта) от 11,30 часа.

Фестивалът предоставя уникална атмосфера на увеличаващия се брой наши и чужди участници, което прави събитието знаково за Стара Загора и го нарежда сред водещите в календара на винените изложения в България. В Августиада 2014 акцент е Франция с палитра от френски вина, кулинарни продукти и култура.

Днес и утре  посетителите могат още да се срещнат с винопроизводители, представители на хранително-вкусовата промишленост, да опитат на място от тяхната продукция. Ще участват и представители от различни сектори на бизнеса от България и от чужбина.

Освен с дегустацията на вина и деликатеси форумът включва и богата културна програма. Посетителите ще могат да видят и богатата експозиция на Регионалния исторически музей - Стара Загора, както и Музея на религиите и музея Неолитни жилища. Днес  от 14:00ч. в РИМ е концертът на гостуващия шведски мъжки хор „Хармония"с диригент Виолета Тодорова, който включва музика от шведски и европейски композитори, спиричуъли, барбершоп и др.

Организатори на ,,Августиада“ са Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions.

Връчването на знака Августиада на наградените вина е от 16 часа в неделя.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top