19 септември 2020

Празник на ореха чества село Голямо Дряново

Фестивал на ореха ще чества село Голямо Дряново, община Казанлък, съобщи днес в Стара Загора кметският наместник на селото Петьо Апостолов. Нетрадиционният празник ще се чества в събота - 18 октомври от 10.00 часа.

"Идеята ни се зароди преди около 2 години и от тогава неуморно работим, за да я осъществим. Село Голямо Дряново е известно със своите орехови масиви, които към момента са около 2500 дка. А традицията за засаждане на орехи е поставена още от първите заселници като според легендата всеки човек, които иска да живее в селото е трябвало да засее орех", разказа Апостолов.

"Идеята ни е да популялизираме ореха като ядка и изобщо като продукт и да съберем на едно място повече производители, прекопвачи и консуматори, за да си споделем натрупания опит. Надяваме се събитието да събере на едно място много колеги", разказа един от организаторите и производител на орехи Георги Василев.

Той допълни, че се надява Голямо Дряново да стане център за излагане на орехите, защото в околкостта основните масиви са с български сортове от орехи къато дряновски, шейновски, пловдивски и т.н. "Нашите сортове по нищо не отстъпваат на френските, испанските или други световни".

Организаторите са поканили и деканите аграрните факултети и ръководителите на катедри на всички водещи университети в старната "С това искаме фестивалът да добие и леко академичен привкус", каза другият организатор Спас Момов.

 Програмата на празника ще бъде открита с представяне на биопродукти и кулинарна изложба на ястия от орехи от 10.00 часа. Час по-късно ще бъде и официалното откриване на фестивала, а от 11,30 за доброто насторение на посетителите ще бъде представен концерт за пресъздаване на народни традиции и фолклорна програма.

За празника организаторите са подготвили много изненади. Те се надяват това да стане традиционен фестивал като нескромно си поставят за цел след няколко години да стане и международен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top