Новостроящият се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски” посрещна мощите на светеца

Днес в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски" с отслужване на тържествен водосвет и молебен за здраве бяха пострещнати част от светите мощи на небесния покровител на града на липите.  С духовни тържества, включващи богослужения и научни четения, в Стара Загора тържествено беше отбелязана неговата 200-та годишнина, която се навършва днес.

В края на молението митрополит Галактион се обърна към всички присъстващи "Благочестивото дело е свързано с 200-годишнината от мъченическата смърт-подвиг на св. Игнатий. След много премеждия, през 1814 г. светлият син на Стара Загора, вече постриган за монах в Атон, се явява пред турския съдия в Цариград. Хвърля на земята зелената чалма и изповядва истинската си вяра: в Христос – истинския Бог и Създател. Осъден е на смърт чрез обесване. Загива на 8 октомври 1814 година. Григорий, придружителят му от Света гора, успява да откупи мощите му и да ги върне на полуострова."

Той благодари на всички, които да дарили средства или са подпомогнали стоежа на святото място, като подчерта, че това е един от малкото храмове, които има гранитов иконостас.

От 8 часа тази сутрин в храм „Въведение Богородично" беше отслужена празнична утреня и Празнична Божествена св. Литургия.

Сред присъстващите бяха 11 владици от цялата страна, духовници, областният управител Димитринка Петрунова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Обс Емил Христов, зам. кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов, както и много миряни.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top