Стара Загора: Стара Загора ще бъде домакин на Европейско отборно първенство по лека атлетика

Стара Загора ще бъде домакин на Европейско отборно първенство по лека атлетика

Стара Загора ще бъде домакин на Европейското отборно първенство втора лига през 2015 г. При финалното разглеждане на предложените условия е предпочетена кандидатурата на Стара Загора, пред тази на Веление (Словения), която също искаше първенството. Това е поредното доказателство, че когато искаме нещо и работим за него, то се случва, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му, отсега Стара Загора започва да се подготвя за това домакинство догодина.

Община Стара Загора и Българската федерация лека атлетика бяха удостоени от Европейската атлетика с домакинство на състезанието, което ще се проведе на 20 и 21 юни 2015 г. на реновирания стадион "Берое". Европейското отборно първенство се провежда едновременно на четири места на Стария континент, като отборите са разпределени съответно в първа, втора, трета или Супер лига на база класирането им в предходната година. През 2015 г. във втора лига участват 8 отбора: Словения, Унгария, България, Сърбия, Дания, Хърватия, Кипър и Исландия. Първите два (Словения и Унгария) слизат от първа лига, а последните два (Кипър и Исландия) се изкачват от трета лига.

Завръщането на „Царицата на спортовете“ на изградената нова синтетична писта на стадиона под Аязмото стана през 2013 г. с провеждането на 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени. То е резултат от обединените усилия на тогавашното Министерство на физическото възпитание и спорта, Община Стара Загора, Общински съвет, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое”. Ремонтът на стойност от 1,2 млн. лв. беше финансиран от държавния и общинския бюджет. С изключително модерната си спортна придобивка общината успя да възстанови и емблематичния за Стара Загора турнир  „Самарско знаме", който се проведе това лято.

"Това е поредното признание за БФЛА. Искам специално да поздравя Стара Загора, клубът по лека атлетика и общината начело с кмета Живко Тодоров, за усилията, които полагат за развитието на нашия спорт. През последните години те поставиха нова писта за лека атлетика, проведоха отлично балканския шампионат за мъже и жени, възстановиха традиционния международен турнир "Самарско знаме", а сега ще са домакини на Европейско отборно първенство. Българските атлети ще направят всичко възможно в Стара Загора да заемат едно от първите две места, което ще им позволи влизане отново в първа лига, където ни е мястото, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамарин

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top